Procesul de prajire

O cafea este perfecta atunci cand si prajirea ei este perfecta! Pe parcursul prajirii, sunt eliberate uleiurile aromate ale boabelor de cafea si se reduce umiditatea continutului. Natura misterioasa si complexa a prajirii boabelor de cafea da nastere unei savori unice si unei arome pe care o identificam cu cafeaua.

Adesea, expertii in cafea se refera la momentul prajirii numindu-l “momentul adevarului”. Ca si in cazul unui vin bun, prajirea creeaza multe varietati de arome care satisfac diversele gusturi ale bautorilor de cafea.

Ce se intampla cu boabele de cafea in timpul prajirii?

  • Pierde din cafeina
  • Sunt eliberate savoarea si aroma boabelor de cafea.
  • Pierde aproximativ 75% din umiditate si 16%-22% din greutate.
  • Boabele de cafea se amplifica.
  • Boabele de cafea devin maro.
  • Zaharul din boabele de cafea se caramelizeaza, formand un ulei la suprafata si in interiorul acestora. Acest fenomen se observa mai cu seama in cazul cafelei puternic prajite.

Prajirea poate dura intre 15-20 minute, variind in functie de tipul de prajire preferat, de duritatea boabelor de cafea, de marimea acestora, de umiditatea continutului etc.

In mod obisnuit, o prajire de 15-16 minute va incepe la temperatura camerei si va ajunge la 400 de grade pana ce va atinge temperatura ideala. Prajirea insuficienta sau prajirea la temperatura prea scazuta produce o cafea cu aroma asemanatoare paini sau nucilor. Prajirea prea indelungata sau la o temperatura prea inalta produce o cafea cu gust amar sau ars.

La Gloria Jean’s Coffees prajim fiecare cafea la temperatura optima, pentru a obtine o aroma si o savoare desavarsita.