5 Sfaturi Esentiale Ca Sa İti Prepari Cafeaua Acasa
Cu ajutorul noilor metode, cafeaua preparate de barista sunt o opera de arta. Cu toate acestea, asta nu inseamna ca nu poti prerpara o cafea delicioasa acasa. In ultimii ani popularitatea prepararii cafelei acasa a crescut considerabil iar echipamentul este usor accesibil. In completarea aparatului de cafea la filtru, iti poti face propia cafea pentru tine si invitatii tai cu echipamente precum: Moka Pot, French Press, Drip, Chemex, Aeropress.
Dupa ce alegi metoda potrivita si iti cumperi echipamentul potrivit, cantarul de precizie, rasnita de cafea si un cronometru ca echipament auxiliar, putem spune ca nu exista cafea ce nu poate fi preparata acasa. Iti enumeram mai joi 5 sfaturi pe care trebuie sa le iei in calcul cand iti faci propia cafea:
Calitatea apei
Calitatea apei, are o importanta vitala in procesul de preparare a cafelei. Trebuie sa alegem o apa de calitate atunci cand preparam cafeaua deoarece o sa faca o diferenta imensa in calitatea gustului final.
Importanta apei pentru cafea este prea mare pentru a fi subestimata. O cana de espresso are aproximativ 90% volum de apa, aceasta ratie crescand pana la 98% in cazului cafelei la filtru. De fapt, daca apa pe care o folositi este prea dura, de calitate slaba si clorurata, nu vei putea sa te bucurui de cafea. Apa ideala pentru prepararea cafelei este cu siguranta cea lipsita de clor.
Macina-ti singur boabele
Boabele trebuiesc macinate in functie de metoda de preparare aleasa. De exemplu cafeaua la filtru si Moka Pot au grade de macinare diferite. Poti adjusta gradele mult mai usor cu ajutorul aparaturii profesionale. Sunt mai multe beneficii atunci cand iti prepare cafeaua cu boabe proaspat macinate:
Marimea boabelor afecteaza aroma cafelei. Prin urmare, prin procesul de macinare iti poti da seama care este cea mai potrivita aroma pentru gustul tau. Selecteaza cea mai apropiata cantitate de cafea macinata in functie de metoda de preparare aleasa, de asemenea poti creea o cana de cafea standard pentru rutina ta zilnica daca folosesti aceeasi cantitate de cafea macinata pentru fiecare cana.
Cumpara boabe de cafea de calitate
Prima noastra sugestie ca tu sa iti prepare o cafea delicioasa acasam este aceea de a cumpara cafeaua sub forma de boabe. Este mai sanatos sa cumperi boabe de cafea pentru a pastra aroma cafelei un timp indelungat si pentru a te bucura de o cafea de calitate. Deci, cum stim ca boabele de cafea sunt de calitate?
Inainte de a cumpara cafeaua boabe, intodeauna intreaba daca este prajita. Prajirea cafelei joaca un rol important in aroma acesteia. Din acest motiv, este recomandat sa stii timpul de prajire si sa nu cumperi boabe mai vechi de doua saptamani. Boabele prajite pentru un timp indelungat isi pot pierde aroma, fapt ce poate afecta calitatea cafelei preparate. Iti poti forma o idee despre calitatea si aroma boabelor de cafea in functie de culoarea lor. Gradul de prajire al boabelor de cafea este iar foarte important. Dupa culoarea boabelor de cafea me dam seama daca acestea sunt mai mult sau mai putin prajite, foarte prajite – culoare inchisa, putin prajite- culoare deschisa. Cele mai putin prajite sunt mai bogate in cofeina si au o aroma mai bogata. Cafeaua foarte prajita, pe de alta parte, are o textura mai densa si uleioasa. Macinand cafeaua, prelungeste durata aromei din cafeaua boabe. Din acest motiv este recomandat sa iti cumperi un aparat de preparare a cafelei ce include si un grinder, cum ar fi cel de la Cafflano.
Este recomandat sa pastram boabele de cafea intr-un ambalaj inchis ermetic, cu o valva ce impiedica eliberarea CO2 si consumarea acesteia in 2-3 luni.
Nu depozita cafeaua in frigider
Multe surse recomanda pastrarea cafelei in frigider, contrar acestui lucru, nu este recomandat sa tinem cafeaua in frigider, acesta este un mediu umed pentru cafea. Unii oameni spun ca e bine sa o pastrezi in congelator, putem lua in calcul aceasta optiune daca ambalajul nu a fost desfacut inca, dar nu trebuie sa pui cafeaua inapoi in congelator daca aceasta a fost deschisa.
S-ar putea sa va placa si: 3 sfaturi ca sa alegi cea mai buna cafea pentru tine