cafea

Cafeaua si Productivitatea: Optimizarea Concentrarii si a Energiei

Rise and shine, coffee lovers! Sa recunoastem: e greu sa functionam fara o cana de cafea! Stiai ca acest elixir magic numit „cafea” imbunatateste concentrarea si energia? In urmatoarele randuri ne vom afunda in stiinta cafelei si va vom prezenta cateva lucruri interesante despre aceasta.

cafea

Stiinta din spatele efectului cafelei asupra concentrarii si a energiei

Let’s get all scientific for a moment. Ingredientul secret din cafea este cofeina, MVPul productivitatii. Cofeina intra in fluxul sangvin ca un luptator si ne salveaza zi de zi blocand adenozina, butonul de amanare al creierului. Fara adenozina, care ne anunta cand este momentul sa dormim, cofeina elibereaza o gramada de neurotransmitatori de fericire, precum dopamina si noradrenalina, oferindu-ne un bilet doar dus catre Lumea Productivitatii! Deci, prin urmare, nu este doar in imaginatia ta.

 

Sincronizarea conteaza: Cafeaua si ritmurile circadiene

Acum sa vorbim despre sincronizare. Cu totii avem acele dimineti somnoroase cand practic  ne-am dori sa ne curga cafea prin vene sa ne trezim mai usor. Dar cum socoteala de acasa nu se potriveste intodeauna cu cea din targ, nu este tocmai o idee buna sa bei cafea imediat cum te trezesti. Se pare ca nivelele de cortizol natural din corp cresc imediat dupa ce ne trezim. Pentru cel mai bun efect al cofeinei, asteapta cel putin o ora de cand te-ai trezit.

cafea

Cafeaua si productivitatea la locul de munca

Aparatul de cafea din birou este eroul nostru pentru productivitate! Toata lumea dimineata se aduna in jurul aparatului de cafea, incercand sa isi ia doza de cofeina cat mai repede, locul unde te imprietenesti cu colegii in pauza povestind. Acestea nu sunt doar pauze ci sesiuni de mini team building.

In acelasi timp, trebuie sa fim atenti la partea intunecata a cofeinei. Stii acele zile in care simti foarte agitat dupa ce ai baut mult espresso, cand alergi peste tot dar nu ajungi nicaieri? Exact, acesta este semnul ca ai trecut in zona periculoasa. Cu totii am fost acolo macar odata, scriind frenetic la tastura in timp ce mintile noastre sunt alimentate de cofeina ca un rollercoaster.  

S-ar putea sa va placa si: Diferenta Dintre Amestecul de Cafea si Cafeaua de Origina