cafea

Care Sunt Cele 4 Elemente Ale Unei Cafele Bune?

Cea mai frecventa intrebare care este pusa de un novice in arta cafelei: Care sunt elementele de baza pentru o cafea buna? O cafea buna este despre procesul de preparare si nu doar despre aroma sa. In acest proces este important sa folosim cateva elemente esentiale corect deoarece acestea definesc gustul si calitatea cafelei. Cele patru elemente de care trebuie sa tinem cont sunt proportiile, gradul de macinare, apa si prospetimea cafelei. Proportia determina aroma cafelei, gradul se macinare afecteaza procesul de infuzare, apa determina temperatura si calitatea cafelei iar prospetimea se adauga si ea la gustul final acesta fiind schimbat in functie de toate cele enumerate. Daca tinem cont de toate aceste elemente, preparam o cafea cu un gust de neuitat.

cafea_

Proportia

Cafeaua buna este caracterizata nu doar de aroma dar si de procesul de preparare corect. Acest proces are ca pas important pastrarea proportiilor corecte. Trebuie sa adjustezi cantitatea de apa  in functie de gramajul de cafea folosit. Daca este prea multa cafea, gustul final o sa fie amar iar daca este prea putina, aroma o sa lipseasca.

Proportiile corecte depinde de metoda de preparare si de preferintele personale. De exemplu, pentru espresso proportiile sunt 2 grame de apa  la 1 gram de cafea, se adjusteaza in functie de ml de cafea doriti, iar in schimb, pentru cafeaua la filtru proportiile sunt 17 grame de apa la 1 gram de cafea. Proportiile sunt determinate si de calitatea boabelor de cafea.

 

Gradul de macinare

Prin acest proces selectam gradul de finete dorit, in functie de metoda de preparare aleasa. Cu cat cafeaua este macinata mai fin, cu atat mai repede se amesteca cu apa si reda o aroma mai puternica, pe cand cafeaua macinata in granulatie mai mare, absorba apa mai greu si are o aroma mai slaba.

Gradul corect de macinare il alegem in functie de metoda de preparare. De exemplu, boabele de cafea trebuie macinate foarte fin pentru espresso iar pentru cafeaua la filtru mai putin.

cafea_boabe_

Apa

Temperatura si calitatea apei trebuie ajustate corect, o apa dura are mai multe minerale ce afecteaza negativ gustul cafelei, pe cand apa dedurizata pastreaza gustul si aroma.

Temperatura setata corect ajuta la eliberarea aromei cafelei. Apa trebuie turnata incet si uniform peste cafea, prin acest lucru cafeaua absoarbe cafeaua mult mai bine si aromele se elibereaza echilibrat.

 

Prospetimea

Calitatea produsului finit este data si de prospetimea boabelor de cafea, cu cat este mai proaspata cu atat avem o aroma si gust mai intens. Pentru a pastra acest lucru cafeaua trebuie depozitata intr-un loc racoros, ferit de lumina si umiditate. Daca pastram cafeaua sub forma de boabe si o macinam pe loc, aceasta ramane proaspata pentru un timp mai indelungat. Cafeaua macinata trebuie consumata in cateva zile de la macinare.

La Gloria Jean’s Coffees luam foarte in serios aceste elemente, prin urmare daca doresti sa afli cat mai multe lucruri despre cafea, te invitam sa vizitezi siteul nostru.

S-ar putea sa va placa si: Ghidul Boabelor De Cafea