coffeebean

Care sunt diferentele dintre cele 4 tipuri principale de cafea?

Cafeaua este crescuta in cateva diferite regiuni, in mod special in zona central-sudica din Mexic si Africa. Cand ne gandim la cat de vaste sunt aceste regiuni, ai crede ca sunt foarte multe tipuri de cafea dar defapt exista doar 4 tipuri mari. Acestea sunt Arabica, Robusta, Liberica si Excelsa.

 

coffee_beans

Cafeaua Arabica

Cafeaua Arabica insumeaza 75% din productia mondiala de cafea. Boabele de cafea Arabica, sunt crescute in mare parte in America Latina, Centrala si Estul Africii, India si Indonezia la o altitudine de 600m. Indonezia este al treilea cel mai mare producator de boabe de cafea Arabica.

Cea mai distincta trasatura a cafelei Arabica este ca e foarte sensibila. Ii sunt afectate foarte usor gustul si aroma in functie de fructele si condimentele crescute in acea zona. In concluzie, cafeaua preparata cu cafea Arabica crescuta in diferite zone ale lumii, va avea gust si miros diferit. De aceea cafeaua Arabica ne ofera varietate.

Observam ca cea mai mare sensibilitate a acesteia este durabilitatea. Aceasta are nevoie de o grija sporita, tocmai de aceea are un pret mai ridicat fara de celelalte varietati.

 

coffee bean robusta

Cafeaua Robusta

Un alt soi de cafea cu un procentaj destul de mare in materie de productie este Robusta. Boabele de cafea Robusta crest in Centrul si Vestul Africii, Sudestul Asiei si Brazilia. Are o productie foarte mare, de aceea este mult mai accesibila.

Plantele de cafea Robusta sunt mult mai durabile fata de planta Arabica. Din acest motiv, este deseori folosita in producerea cafelei instant. Boabele de cafea Robusta contin de 1.5 ori mai multa cofeina fata de cafeaua Arabica.

coffee bean liberica

Cafeaua Liberica

Cafeaua Liberica si-a luat numele dupa orasul Liberia din Africa. Are gust intepator si aroma afumata.

Cand o ciuperca a distrus foarte multe plante Arabica, producatorii de cafea din Asia au inceput sa cumpere Robusta.  Copacul de cafea Liberica, este mult mai mare fata de Arabica si Robusta. Fructele acesteia nu au o forma bine delimitate si seamana foarte mult cu Robusta. Aceasta este mult mai rezistenta la temperature ridicate si umiditate, de aceea este produsa in Indonezia, Malaezia, si Filipine. Doar 2% din productia  mondiala apartine cafelei Liberica, tocmai de aceea este foarte rara si nu este gasita in mod special in America si Europa.

coffee bean excelsa

Cafeaua Excelsa

Cafeaua Excelsa are un gust delicat si ne aminteste calitatea cafelei Arabica. Descoperita in Africa la inceputul anului 1900, acesta este aperciat de iubitorii de cafea traditionala.

Daca aruncam o privire de ansamblu in lume, observam ca majoritatea cafelei este reprezentata de un amestec. Cafeaua Excelsa este cea mai frecvent folosita dintre toate tipurile de cafea. De aceea este preferata in mod special pentru a produce amestecuri de cafea noi.

S-ar putea sa va placa si: Ce este atat de special la boabele de cafea arabica?

0 raspunsuri

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.