boabe de cafea

Cele Mai Populare 4 Tipuri De Boabe De Cafea

Cafeaua, una dintre cele mai populare si comune bauturi din lume, este o bautura foarte sanatoasa datorita antioxidantilor si nutrientilor benefici.

Boabele de cafea sunt samanta plantei de cafea. Acestea sunt crescute in diferite tari avand caracteristici diferite, miros si gust diferit. Cafeaua este creata prin prajirea semintelor ce apartin fructelor culese din planta/arborele de cafea iar apoi acestea sunt rasnite in diferite moduri.

Astazi, 4 dintre cele mai populare tipuri de boabe de cafea sunt: Arabica, Robusta, Liberica si Excelsa.

 

cafea boabe

 

Boabele de cafea Arabica

 Boabele de cafea Arabica constituie mai mult de 60% din industria cafelei la nivel mondial, este cel mai popular tip de boabe de cafea.

Cafeaua obtinuta din boabele de cafea Arabica este bogata in antioxidanti si continte diferite  minerale si vitamine. De asemenea mai contine si cofeina, aceasta te ajuta sa ramai alert si sa iti menti concentrarea. Boabele de cafea Arabica sunt sarace in calorii.

Boabele de cafea Arabica au fost prima oara culese in regiunea Etiopiei in timpul secolului a 7-lea, la vremea aceea a primit denumirea de Arabicana deoarece s-a raspandit spre peninsula Arabica. Originar fiind consumate prin mestecare, boabele de cafea au fost prima oara macinate si consummate sub forma de bautura in pensinsula Arabica. Boabele de cafea Arabica sunt acum crescute in scop comercial in zone tropicale si subtropicale. Printre cei mai mari producatori de boabe de cafea Arabica din lume se numara Costa Rica, Mexico, Guatemala, Ecuador, Columbia, Etiopia, Burundi si Brazilia.

 

cafea_boabe

Boabele de cafea Robusta

Pe locul doi printre cele mai populare din lume in randul iubitorilor de cafea  se afla boabele de cafea Robusta, obtinute din semintele plantei de cafea “Coffea Canephora”. Cel mai mare producator de boabe de cafea Robusta este Vietnam, acestea fiind crescute cel mai mult in Emisfera de Est.

Boabele de cafea Robusta contin mai multa cofeina si zahar fata de cele Arabica. Din acest motiv cafeaua obtinuta din Robusta are un gust mai puternic si mai intepator fata de cafeaua Arabica. Continutul ridicat de cofeina ii da cafelei obtinuta din Robusta un gust mai amar. O cana de cafea Robusta contine de doua ori mai multa cofeina fata de o cana de cafea Arabica.

 

cafeaboabe

 

Boabele de cafea Liberica

 Boabele de cafea Liberica sunt obtinute din semintele arborelui de cafea “Coffea Liberica”. Boabele de cafea Liberica sunt mai mari si mai rare decat  boabele Arabica si Robusta, prin urmare mai scumpe.

1.5% din totalul cafelei produse in lume la ora actuala este dat de boabele de cafea Liberica, acestea au fost pentru prima oara crescute in Philippine si aduse in Europa de misionarii spanioli in secolul 18. In orice caz, arborele de cafea Liberica, a fost aproape de extinctie din cauza unei boli ce a aparut in secolul 19, acum acesta este cultivat in Java, Kalimantanul de Vest si Guyana din padurea Amazoniana.

 

boabe_de cafea

Boabele de cafea Excelsa

Boabele de cafea Excelsa, obinute din arborele Excelsa, este un soi de cafea durabil si fertile descoperit in Africa la inceputul secolului 20. Astazi, boabele de cafea Excelsa sunt cultivate in India si Asia de sud-est.

Iubitorii de cafea de obicei, isi prepara cafeaua printr-un amestec. Excelsa este cel mai folosit  soi de cafea in procesul de amestec al boabelor. Deoarece este o cafea mai putin cunoscuta ca alte specii, prepararea aceesteia necesitand mai multa maiestrie.

S-ar putea sa va placa si: 6 curiozitati despre cafea