Toti cei care prajesc cafeaua, si cei mai multi dintre vanzatori, folosesc metoda de gustare a produsului final numita „cupping/degustare.” Ca si in cazul unei adevarate degustari de vinuri, cafeaua nu se inghite. Atunci cand degustati, sorbiti pur si simplu cafeaua plimband-o prin cavitatea bucala, pentru a observa intreaga varietate de accente, dupa care o eliminati din cavitatea bucala intr-un container aflat in apropiere.
Expertii „degustatori” incep prin a praji un mic lot de boabe de cafea. Apoi, boabele sunt macinate si puse intr-o cana. Se toarna apa fierbinte deasupra cafelei macinate, iar degustatorul incepe sa verifice aroma cafelei, dupa care este gustata cafeaua. Expertii degustatori de cafea nu inghit niciodata cafeaua pe care o gusta, deoarece le-ar diminua acuitatea papilelor gustative.
Degustarea cafelei este o arta. Degustatorii trebuie sa guste intre 15 si 20 de tipuri de cafea pe zi, fara a pierde calitatile distinctive ale nici uneia dintre ele. Deoarece gustul este ceva personal, nu vor exista niciodata doi degustatori care sa fie complet de acord in aprecierea produsului finit. Ceremonia degustarii cafelei a devenit mult mai stiintifica.
Au fost inventate masini care sa-i ajute pe degustatori sa-si perfectioneze arta si pentru asigurarea continuitatii produsului. Agtron este o masina electronica care masoara culoarea cafelei macinate in urma prajirii. Gloria Jean’s Coffees stabileste un standard de prajire pentru fiecare tip de boabe, iar fiecare lot este masurat cu exactitate.
Dupa ce cafeaua este ambalata in pungi cu valva, speciale pentru pastrarea prospetimii, se verifica de doua ori nivelul de oxigen. Prima verificare se face in ziua prajirii cafelei. Cea de a doua verificare se face in ziua urmatoare. In cazul in care nivelul de oxigen creste, inseamna ca punga nu este sigilata corespunzator, sau ca valva unidirectionala nu functioneaza corect. In cazul in care, la a doua verificare, nivelul de oxigen este mai mic, atunci cafeaua va fi la fel de proaspata si peste 12 luni.