Sugestii

Depozitarea

Un factor esential pentru a obtine o cafea excelenta este prospetimea. Oxigenul este un agent de oxidare pentru cafea, astfel incat, pentru a mentine standardele noastre de prospetime, impachetam toate boabele de cafea in pungi cu o valva speciala, care asigura eliminarea aerului, imediat ce au fost scoase din prajitor. Prin utilizarea acestor pungi, boabele raman la fel de proaspete ca si in ziua cand au fost prajite, pana in 12 luni.

Sfaturi pentru depozitarea cafelei acasa
 • Va recomandam ca depozitarea cafelei proaspete, nefolosite sa se faca in containere ermetice, in locuri uscate si racoroase. Sticla e cea mai buna alegere intrucat nu retine mirosuri sau uleiuri, de la precedenta folosire.
 • Pastrati cafeaua departe de urmatoarele:
  • Temperaturi extreme (prea rece sau prea fierbinte)
  • Lumina
  • Umezeala
  • Mirosuri puternice (cafeaua atrage si absoarbe mirosurile straine).
 • Sa nu inghetati sau refrigerati cafeaua.
 • Cumparati boabe de cafea proaspete si folositi-le in intervalul de 2 saptamani pentru un gust de top.
 • Va recomandam sa achizitionati cafea saptamanal si sa macinati boabele chiar inainte de pregatirea cafelei, intrucat cafeaua macinata isi pierde imediat din aroma, indiferent cum este depozitata. Boabele de cafea isi pastreaza prospetimea mai mult timp decat cafeaua maciata. Oricum se recomanda ca procesul de macinare a cafelei sa se faca cat mai aproape de momentul pregatirii ei. Asigurati-va de prospetimea cafelei de la inceput.
Pregatirea cafelei

Placerea de a pregati cafea este o experienta personala si senzuala. Exista diverse moduri de a pregati o delicioasa ceasca de cafea, dar secretul pentru obtinerea cafelei perfecte e de a o prepara potrivit gustului tau. Daca rezultatele nu au iesit pe masura asteptarilor dumneavoastre, incercati din nou. Macinati mai multa sau mai putina cafea, folositi mai multa sau mai putina apa, achizitionati si estimati varietatile de cafea.
Va recomandam cateva reguli de baza pentru a va ghida corect inainte de a experimenta procesul de pregatire a cafelei si implicit amestecul ei.

Arta pregatirii unei cafele exceptionale
 • Nu folositi decat boabe de cafea Arabica de cea mai buna calitate. Gloria Jean’s Coffees foloseste numai boabe de cafea Arabica selectate cu atentie din intreaga lume.
 • Folositi un filtru de cafea curat. Depunerile uleioase pot face cafeaua dumneavoastra amara, de aceea echipamentul dumneavoastra trebuie curatat in mod regulat.
 • Folositi cafea proaspat macinata. Ori de cate ori este posibil, cumparati cafeaua Gloria Jean’s favorita in cantitati mici.
  Macinati inainte de a pregati cafeaua asa cum facem noi la Gloria Jean’s Coffees pentru a asigura maximul de prospetime (cafeaua macinata isi pierde aroma si taria).
 • Potriviti procesul de macinare cu sistemul dumneavoastra de pregatire a cafelei. Este esential ca boabele de cafea sa fie corect rasnite pentru a se potrivi filtrului dumneavoastra. In general, cu cat apa si cafeaua se afla in contact mai mult, in timpul procesului de pregatire, cu atat cafeaua trebuie sa fie rasnita mai mare. De exmplu, pentru un French press, cafeaua rasnita trebuie sa fie mare, intrucat durata timpului de pregatire este de 4 minute. Pentru un espressor procesul de fierbere dureaza numai cateva secunde, deci este necesar o rasnire mai fina
 • Intotdeauna folositi apa proaspata, rece, incalzita,pana la fierbere. Apa imbuteliata si filtrata este cea mai buna, nu folositi apa distilata sau dedurizata intrucat va afecta aroma cafelei. Pentru a ajunge la temperatura perfecta a apei, fierbeti apa si apoi lasati-o sa se raceasca cateva secunde. Apa mai rece de atat nu va captura aroma boabei de cafea. Cafeaua fiarta sau reincalzita isi va pierde din savoare.
 • Folositi proportia corecta de cafea in apa. Va recomandam sa folositi o lingura rasa de cafea rasnita(10g) pentru 180 ml de apa. Potriviti cantitatea de cafea dupa gustul dumneavoastra.
 • Beti cafeaua proaspat preparata. Daca preparati mai multa cafea decat puteti bea in acel moment, e recomanadat sa puneti restul de cafea in recipient termic. Poate fi lasat cel mult o ora fara sa isi schimbe gustul. Cafeaua devine prea slaba si rece pana in momentul in care serviti a doua ceasca de cafea. Cafeaua la filtru lasata prea mult pe plita incinsa devine amara si insipida. Niciodata nu reincalziti o cafea rece.
 • Apreciati cafeaua dupa gust. Daca este prea tare sau prea slaba, ajustati cafeaua rasnita sau cantitatea de apa, pana obtineti o cafea perfecta, aceea care va satisface pe dumneavoastra.
Amestec

Un amestec de una sau mai multe varietati sau specii de boabe de cafea.

Arabica

Specii de arbusti de cafea care produc boabele de cafea Arabica. Acesti arbusti cresc cel mai bine la inaltimi mari (intre 1.220 si 1.830 metri deasupra nivelului marii). Boabele de cafea Arabica sunt folosite de specialisti si in cafenele, fiind considerate de cei mai multi dintre cei ce o comercializeaza, ca cea mai fina si buna cafea.

Barista

Persoana care lucreaza la espressor si prepara cafeaua espresso sau bauturile pe baza de espresso.

Cafea cultivata la altitudini mari

O mare parte dintre tipurile de cafea fina sunt cultivate la altitudini mari. Plantele crescute la altitudini mai mari se maturizeaza mai incet si dau boabe cu o aroma mult mai concentrata si mai intensa.

Cafea mirositoare

O cafea culeasa intr-un stadiu de coacere avansat.

Cafea organica

Se refera la cafeaua cultivata fara fertilizatori sau pesticide chimice.

Cafeaua Robusta

Una dintre cele mai imbelsugate specii de boabe de cafea. Boabele de cafea Robusta sunt rezistente la boli si se dezvolta bine pe terenurile joase. Nu au savorile mult dorite ale cafelei Arabica. Sunt folosite pentru cafelele instant, mult mai comerciale, si cafelele vandute in “supermarket”. Uneori, comerciantii amesteca boabele de cafea Robusta cu boabele de cafea Arabica, pentru a “lungi” boabele fine de cafea Arabica si pentru a face economie. Calitatea cafelelor rezultate este asadar compromisa. Cafeaua Robusta contine si mai multa cafeina decat Arabica.

Cafea salcie

Este vorba despre o alterare a aromei cafelei. De obicei apare atunci cand pentru spalarea boabelor de cafea se foloseste apa impura, sau datorita unei uscari necorespunzatoare pe parcursul prelucrarii cafelei.

Cafea verde

Cafea neprajita dar prelucrata.

Caracterul cafelei

Se refera in general la calitatea unei cafele. Caracterul unei cafele aparte poate fi asociat cu o tara, o regiune sau chiar cu o gradina de provenienta.

Decafeinizarea

Procesul prin care este eliminata 97 %, sau mai mult, din cafeina naturala a boabelor de cafea.

Degustarea cafelei

Procesul degustarii cafelei, in vederea aprecierii gradului de prajire, precum si a aromei, aciditatii, vascozitatii, savorii, si a altor caracteristici ale acesteia.

Endocarp

Partea boabelor de cafea care se afla exact sub pulpa fructului, si care este eliminata in procesarea boabelor de cafea.

Espresso

Un amestec de boabe de cafea. De obicei, este o cafea mediu prajita pana la bine prajita, in functie de filosofia celui care prajeste cafeaua. Cel care prajeste cafeaua, sau cafeneaua de specialitate vinde ceea ce ei numesc “amestecul espresso”, sau “espresso prajita.” Desi un amestec espresso sau unul prajit poate fi preparat dupa orice metoda (cum ar fi cea cu strecuratoare sau la filtru), este recomandabil a se prepara cafeaua espresso intr-un espressor.
Aceasta presupune macinarea fina a boabelor de cafea, punerea cafelei macinate intr-un mic dispozitiv cu filtru denumit port-filtru, indesarea (comprimarea), si apoi plasarea filtrului in aparatul in care apa fierbinte este fortata sa treaca prin cafea, pentru a prepara o “doza” de cafea espresso.
Denumirea “Espresso” se refera totodata si la bautura insasi. O cana de cafea espresso este bogata si vascoasa, insa nu trebuie sa fie prea tare sau amara.
Plantatia de cafea: boabele de cafea sunt crescute pe o singura plantatie. Cultivatorul ingrijeste foarte atent aceste boabe de cafea, deoarece este mult mai preocupat pentru gustul si calitatea cafelei decat pentru banii pe care-i va obtine in schimbul ei.

Gust amar

Un gust neplacut simtit pe partea din spate a limbii. Acest gust apare in cazul produselor excesiv prelucrate, precum si cafelelor foarte prajite.

Nota cafelei

Se refera la gustul distinctiv si diferit al cafelei. Poate fi remarcat pe parcursul degustarii cafelei.

Prajirea cafelei

Aplicarea unei calduri radiante sau conductive asupra boabelor verzi de cafea, in scopul obtinerii unor arome caracteristice aparte. Coacerea boabelor verzi de cafea in vederea pregatirii lor pentru preparare.

Prelucrarea cafelei

Actul extragerii pulpei boabei de cafea. Fructele de cafea sunt uscate la soare si apoi macinate sau fermentate si decorticate.

Prospetimea cafelei

O caracteristica a cafelelor fine. Este data de un gust si un aspect viguros si energizant.

Quaker

O cafea culeasa inainte de coacerea completa a boabelor de cafea.

Sortarea marimii boabelor de cafea

Este un sistem de clasificare folosit pentru a separa boabele de cafea, in functie de marimea acestora. Boabele mai mari sunt mult mai scumpe. Cu toate acestea, marimea boabelor de cafea nu influenteaza in mod direct gustul acesteia. De obicei, marimea boabelor de cafea de specialitate este intre 15-19 (marime exprimata in unitati echivalente cu 0.04 cm).

Varietal

Un singur soi sau o singura origine de boabe de cafea, deosebita de amestecul de cafea.

Site de prezentare creat de - 2cu2.ro