Un amestec de boabe de cafea. De obicei, este o cafea mediu prajita pana la bine prajita, in functie de filosofia celui care prajeste cafeaua. Cel care prajeste cafeaua, sau cafeneaua de specialitate vinde ceea ce ei numesc „amestecul espresso”, sau „espresso prajita.” Desi un amestec espresso sau unul prajit poate fi preparat dupa orice metoda (cum ar fi cea cu strecuratoare sau la filtru), este recomandabil a se prepara cafeaua espresso intr-un espressor.
Aceasta presupune macinarea fina a boabelor de cafea, punerea cafelei macinate intr-un mic dispozitiv cu filtru denumit port-filtru, indesarea (comprimarea), si apoi plasarea filtrului in aparatul in care apa fierbinte este fortata sa treaca prin cafea, pentru a prepara o „doza” de cafea espresso.
Denumirea „Espresso” se refera totodata si la bautura insasi. O cana de cafea espresso este bogata si vascoasa, insa nu trebuie sa fie prea tare sau amara.
Plantatia de cafea: boabele de cafea sunt crescute pe o singura plantatie. Cultivatorul ingrijeste foarte atent aceste boabe de cafea, deoarece este mult mai preocupat pentru gustul si calitatea cafelei decat pentru banii pe care-i va obtine in schimbul ei.