TERMENII DE SPECIALITATE FOLOSITI IN DOMENIUL CAFELEI

Un amestec de una sau mai multe varietati sau specii de boabe de cafea.

Specii de arbusti de cafea care produc boabele de cafea Arabica. Acesti arbusti cresc cel mai bine la inaltimi mari (intre 1.220 si 1.830 metri deasupra nivelului marii). Boabele de cafea
Arabica sunt folosite de specialisti si in cafenele, fiind considerate de cei mai multi dintre cei ce o comercializeaza, ca cea mai fina si buna cafea.

Una dintre cele mai imbelsugate specii de boabe de cafea. Boabele de cafea Robusta sunt rezistente la boli si se dezvolta bine pe terenurile joase. Nu au savorile mult dorite ale cafelei Arabica. Sunt folosite pentru cafelele instant, mult mai comerciale, si cafelele vandute in „supermarket”. Uneori, comerciantii amesteca boabele de cafea Robusta cu boabele de cafea Arabica, pentru a „lungi” boabele fine de cafea Arabica si pentru a face economie. Calitatea cafelelor rezultate este asadar compromisa. Cafeaua Robusta contine si mai multa cafeina decat Arabica.

Se refera la cafeaua cultivata fara fertilizatori sau pesticide chimice.

O mare parte dintre tipurile de cafea fina sunt cultivate la altitudini mari. Plantele crescute la altitudini mai mari se maturizeaza mai incet si dau boabe cu o aroma mult mai concentrata si mai intensa.

O cafea culeasa intr-un stadiu de coacere avansat.

Este vorba despre o alterare a aromei cafelei. De obicei apare atunci cand pentru spalarea boabelor de cafea se foloseste apa impura, sau datorita unei uscari necorespunzatoare pe parcursul prelucrarii cafelei.

Cafea neprajita dar prelucrata.

Persoana care lucreaza la espressor si prepara cafeaua espresso sau bauturile pe baza de espresso.

Procesul prin care este eliminata 97 %, sau mai mult, din cafeina naturala a boabelor de cafea.

Se refera in general la calitatea unei cafele. Caracterul unei cafele aparte poate fi asociat cu o tara, o regiune sau chiar cu o gradina de provenienta.

Procesul degustarii cafelei, in vederea aprecierii gradului de prajire, precum si a aromei, aciditatii, vascozitatii, savorii, si a altor caracteristici ale acesteia.

Partea boabelor de cafea care se afla exact sub pulpa fructului, si care este eliminata in procesarea boabelor de cafea.

Un amestec de boabe de cafea. De obicei, este o cafea mediu prajita pana la bine prajita, in functie de filosofia celui care prajeste cafeaua. Cel care prajeste cafeaua, sau cafeneaua de specialitate vinde ceea ce ei numesc „amestecul espresso”, sau „espresso prajita.” Desi un amestec espresso sau unul prajit poate fi preparat dupa orice metoda (cum ar fi cea cu strecuratoare sau la filtru), este recomandabil a se prepara cafeaua espresso intr-un espressor.
Aceasta presupune macinarea fina a boabelor de cafea, punerea cafelei macinate intr-un mic dispozitiv cu filtru denumit port-filtru, indesarea (comprimarea), si apoi plasarea filtrului in aparatul in care apa fierbinte este fortata sa treaca prin cafea, pentru a prepara o „doza” de cafea espresso.
Denumirea „Espresso” se refera totodata si la bautura insasi. O cana de cafea espresso este bogata si vascoasa, insa nu trebuie sa fie prea tare sau amara.

Boabele de cafea sunt crescute pe o singura plantatie. Cultivatorul ingrijeste foarte atent aceste boabe de cafea, deoarece este mult mai preocupat pentru gustul si calitatea cafelei decat pentru banii pe care-i va obtine in schimbul ei.

Un gust neplacut simtit pe limba. Acest gust apare in cazul produselor excesiv prelucrate, precum si cafelelor foarte prajite.

Se refera la gustul distinctiv si diferit al cafelei. Poate fi remarcat pe parcursul degustarii cafelei.

Aplicarea unei calduri radiante sau conductive asupra boabelor verzi de cafea, in scopul obtinerii unor arome caracteristice aparte. Coacerea boabelor verzi de cafea in vederea pregatirii lor pentru preparare.

Actul extragerii pulpei boabei de cafea. Fructele de cafea sunt uscate la soare si apoi macinate sau fermentate si decorticate.

O caracteristica a cafelelor fine. Este data de un gust si un aspect viguros si energizant.

O cafea culeasa inainte de coacerea completa a boabelor de cafea.

Este un sistem de clasificare folosit pentru a separa boabele de cafea, in functie de marimea acestora. Boabele mai mari sunt mult mai scumpe. Cu toate acestea, marimea boabelor de cafea nu influenteaza in mod direct gustul acesteia. De obicei, marimea boabelor de cafea de specialitate este intre 15-19 (marime exprimata in unitati echivalente cu 0.04 cm).

Un singur soi sau o singura origine de boabe de cafea, deosebita de amestecul de cafea.

Site de prezentare creat de - 2cu2.ro