Istoria cafelei

Originea cafelei este foarte disputata si, ca si in cazul unui vin de calitate, este inconjurata de mister si romantism. Exista multe versiuni despre modul in care a aparut aceasta extraordinara bautura. Cea mai celebra si bine cunoscuta legenda este cea a lui Kaldi, un calugar din Etiopia.

Se crede ca acest calugar a descoperit boabele de cafea Arabica (indigene din Etiopia), cand si-a gasit caprele dansand nebuneste, dupa ce mancasera boabe de cafea gasite intr-un tufis. A incercat si el aceste boabe si s-a bucurat de efectele lor energizante. Curand, cafeaua a devenit o bautura religioasa ceremoniala, care-i ajuta pe calugari sa stea treji pe parcursul indelungatelor ore de rugaciune din timpul noptii.

Cafeaua a aparut intr-o maniera asemanatoare cu cea a ceaiului de astazi. Frunzele tufisurilor de cafea erau fierte in apa, iar lichidul obtinut era baut simplu. Aceasta tehnica de preparare a cafelei a dat o intrebuintare boabelor de cafea, ulterior ele fiind prajite inainte de preparare.

Cultivarea cafelei

Arbustul de cafea creste la altitudini situate intre nivelul marii si 2000m.

Ca localizare globala, se afla intre Tropicul Cancerului si tropicul Capricornului Fiecare regiune cultivatoare produce o cafea cu o savoare si o aroma distincta.

Cafeaua este cultivata in peste 50 de tari, dar desi exista peste 50 de specii de plante de cafea, doar doua specii sunt comercializate, Arabica si Robusta.

Arabica si Robusta

Arabica reprezinta 75% din productia mondiala de cafea. In mod normal este cultivata pe platouri montane innalte, la altitudini intre 1000m si 2000m. Robusta, o planta mai slaba calitativ, creste la altitudini mai mici, intre nivelul marii si 1000m. Arbustul de Arabica atinge maturitatea dupa 5 ani de la cultivare si poate fi cules de cel mult doua ori pe an. Arbustul de Robusta pe de alta parte atinge maturitatea in doar doi ani si poate fi cules de circa 4 ori pe an.

Robusta este mai rezistent, poarta mai multe fructe, mai rezistent la boli si are un randament mai mare. Din aceste motive, Robusta este cafeaua cea mai des folosita si cea mai ieftina. Multe cafele de supermarket folosesc un amestec de boabe Arabica si Robusta. In acest fel, costurile de productie sunt mentinute la un nivel redus, dar rezultand o cafea de o mai slaba calitate.

Cafelele Gloria Jean’s sunt preparate doar din boabe Arabica, 2% dintre cele mai bune boabe Arabica cultivate la nivel mondial.

Site de prezentare creat de - 2cu2.ro